Около светско турне из национални културни и исторически места

Всеки говори за чудесата на света, всеки обича пътуванията и туризма, но все остават кътчета, до които така и не сме се докоснали. Предлагаме ви едно светско турне из български исторически и културни места, които по един или друг начин могат да се свържат визуално или исторически със световни забележителности. Всяко от тези места и паметници на културата може да остави у всеки незабравими спомени. Пък и кой знае, може един ден реално да посетите оригинала или „кавър версията“:

Александрийският фар – Създаден е още преди Христа, през 240 г. Намира се в Египет и е недалеч от град Александрия. За времето си той представлява най-високата постройка достигаща 180 м. На него много прилича и нашенският Шабленският фар. Светлините на фара, наподобяващ умалено копие на Александровският фар, достигат надалеч във водите на морето и служат като ориентир в тъмното за множество кораби. Първи данни за него съществуват от 1573 г. На височина достига 32 метра, а до 17 мили се простират светлините му в морето. Разполага се в края на Добруджа и допринася за пътуващите плавателни съдове между Дунав и Босфора.

Филипопол известен и като Тримонциум някога бил Колизеум в Рим. Той представлява античен стадион с грандиозни размери. Построяването му започнало през 70-те години, а капацитета му помества 50 хил. души публика. В миналото Филипол бил ползван за провеждане на гладиаторски битки и състезания, а днес е място за множество културни събития. С подобна роля и културата и историята на България остава Перперикон. Той е използван с множество предназначения, както в миналото, така и днес. Едни от тях са като работилница, други дом с религиозна цел, християнски храм, укрепление и т.н. Пеприкон бил в миналото и светилище за Дионис, а днес красиво се извисява над източните Родопи, навявайки за културата и миналото.

Крепостта Царевец, наподобява световно известната местност Мачу Пикчу, известна като града на инките. Наред с това българската култура, история и автентичност я определя като най-важната крепост от Второто българско царство в периода между 1185 и 1393 г.

Българските забележителности по нищо не отстъпват на световните. Те са също толкова антични и са чудесата, които будят възхищение, както в миналото, така и днес.