Обиколка из Маракеш

В миналото този град бил два пъти столица на Мароко. Основан е през 1062 г. и служел за културно средище и сборен пункт на мароканската империя. Дори от историята и величието му, цялата страна носела неговото име.

Маракеш се намира на кръстопът и е възлова точка, която в една или друга посока отвежда до някои от големите четири града на Мароко.

Маракеш е познат и сред много туристи и месни още като Червеният град, а името му е дадено от цвета на глината, с която са направени някои от местните къщи.

Легендата разказва, че цвета на града идва от кръвта, която била пролята за града, когато мюсюлманите издигнали своя джамия в центъра на града. Днес тази постройка е едно от забележителните места, които всеки турист спира, за да разгледа.

Наред с джамията в Маракеш има още множество интересни места. Такива са градината на „Менара“. Тя се простира на голяма площ, а в нея има басейни, носещи своите истории за султани и красиви девойки.

Дворецът „Баия“ е друго красиво място, което според историческите данни е строено в продължение на 14 години.

Ботаническата градина „Мажорел“ съхранява чудна колекция от кактуси, които все така удивяват минувачи и посетители. На това място много известни личности оставили своят почерк. Едни от тях купил имоти и къщи, а трети просто летували по тези земи, отсядайки в чудните хотели на Маракеш.

Интерес буди и площад „Джама Ел Фна“. Той е неповторимо място, на което се провеждат концерти на изкусни певци, танцьори и дори дресури на маймунки и змии.

Определено, ако не сте стигали до Мароко, това място има с какво да ви изненада. Кухнята там е изискана и харесвана по цял свят. От популярните марокански гозби, може да вкусите телешко със зеленчуци или агнешко, известни като таджан, други местни ястия са кускусът и шишкебапът. Ментовият чай е националната напитка.